Snart nytt år



Ja, snart stundar nytt år och förhoppningsvis blir det lika bra som det här. Jag är lycklig med min härliga familj och trivs rätt bra med mitt arbete. Kan det bli bättre - nej, tror inte det. Finansiellt och konjunkturmässigt önskar man att det vänder under 2009 men det är nog inte säkert, det kan nog dröja till 2010. Det är tur att man inte har några stora lån och att man båda har arbete, det är inte fy skam i dagens oroliga tider...

Idag ska vi åka till min pappa och gratta honom för han fyller 76 år idag! Där blir det gó-fika som vanligt. Barnen badar just nu så att de ska vara rena och fina till födelsedagsfirande och nyårsfirande! I år ska vi fira in nyåret tillsammans med goda vänner ute på Storberget, det blir skoj!

Hur ska du fira nyår? Ta och skriv en nyårskommentar nu :-)

godstart.se

 
Idag på Nyhetsmorgon besöktes de av två killar som ideellt har tagit fram en sida där man samlar in pengar till välgörenhet. Bara genom att ha den sidan som startsida så samlar man in pengar till en organisation som man själv väljer. Låter det bra? Då ska du byta startsida till godstart.se, det har jag gjort! På startsidan kan man lägga till 10 egna länkar till de sidor man besöker mest.


Calzone imorgon?

Mycket skinka finns det fortfarande kvar i kylen och imorgon blir nog en del av dem använt till pizza. Ska prova att göra Calzone tänkte jag! Hittade det här receptet som jag ska ta och prova!

Pizza Calzone

Tragisk olycka

Idag har det hänt en tragisk olycka i Borgafjäll, här i Dorotea kommun. En pistmaskin har kört ner i en tjärn och föraren befaras drunknad. Mina tankar går till de anhöriga.......

Vilken besvikelse!

Ja, du, vilken besvikelse! Team Timo åkte ut ur Körslaget! Han och hans kör var ju jättebra ikväll!!

Timo Räisänen. Foto: Linus Hallsénius/TV4
Foto: Linus Hallsénius/TV4

Jag tycker att Team LaGaylia eller Team Hanna skulle ha åkt ut..... Ja, det var verkligen synd! Tyvärr så är det väl så att många röstar på sina favoriter oavsett hur kören sjunger......

Körslaget

Ja, nu tittar jag på Körslaget för fullt. Tyvärr så verkar ingen fler i familjen vara intresserad   ;-(

Minst poäng ikväll fick La Gaylias och Nannes körer och mest fick Robert Wells kör. Att Wells kör skulle få mest röster var rätt solklart för mej, de var jättebra. Vilka som skulle få minst var däremot väldigt svårt att avgöra, de var duktiga allihopa....

De andra sitter vid vår stationära dator och tittar på gamla foton. Barnen tycker det är jätteskoj.

Såg just en trailer för filmen "Allt flyter". Den går här hemma på bio i helgen... den ser verkligen rolig ut :-) Ett gäng karlar som får för sig att de ska ta sej till VM. I vilken gren? Jo, konstsim!!!

Nej, nu är det dags att natta barnen. Efter flera kvällars väldigt sena kvällar tänkte vi försöka få dem i säng lite tidigare i alla fall.....


Ska man baka nåt tro....

På sista tiden har jag börjat att tycka att det är rätt så skoj att baka! Några olika kaksorter och bullar blev det inför julen och intresset tog inte slut där :-D

Nu läser jag både mat och baktidningar och letar gärna recept på webben. Det får inte vara alltför krångliga saker med flera konstiga ingredienser utan helst enkla och bra recept.

Hembakat har jag varit medlem i förut och nu såg jag att man kunde få en stavmixer om man provar deras välkomstpaket. Bara 19 kronor och inget köptvång (!) dessutom. Det har jag "klickat hem" :-) Några roliga recept finns det säkert med i välkomstpaketet. Sen kan man ju säga ifrån sej fortsatta utskick om man vill!

Hembakat 04

 
Sen vore det ju skoj med ett livstecken från dej? Hur har julen varit?

Julafton är över

Ja, julaftonen har nu passerat och lugnet har lagt sej. Idag har vi tagit en tur till fiket här på orten för ett gott fika! Kommande dagar blir det nog någon skotertur hoppas vi på. Det är fortfarande rätt hoppigt längs skoterleden för det är tidigt ännu men det blir bättre allt eftersom det kommer mer snö och fler skotrar börjar köra.

Det är faktiskt så att man börjar längta så smått till våren nu och alla vårutflykter med skoter. "Järnmackor" tillagade över öppen eld och annat gott fika är ju inte helt fel.

Förresten, har du kommit ihåg att beställa La Redoute-katalogen inför våren? Beställ här så får du den extra tidigt, även om du redan är kund där!

Idag är det töväder, 4 grader varmt! Det verkar kunna bli så ett antal dagar framöver. Kan vara rätt bra att snön packas åt en del men sen måste det frysa till ordentligt igen! Det är då i alla fall kanonsparkföre!

Juldagen

Idag har det varit lek med julklapparna hela dagen. Emmy och Alva fick ett biljardbord och det har blivit några matcher idag :-) Det är lite för svårt för Alva men jag och Mats ställer gärna upp på en match :-D

Alva har varit rätt trött idag och det är inte så konstigt eftersom vi var uppe till ca 00.30 inatt... Idag sov både Emmy och Alva fram emot 11-tiden....

Till middag har vi ätit ost och skinkpaj. Det blev det här receptet som vi använde oss av.

Sen har vi sett på TV i trevligt sällskap resten av kvällen. Nu är klockan 00.12 och jag ska ta och natta tjejerna. De har blivit riktiga nattsuddare nu under julledigheten...

Julafton med julmat...

Igår var vi hos min bror och svägerska i Häggtorp och firade jul. Vi var 20 personer där :-)

Det var mina tre syskon med familjer och så mamma och pappa. Några av syskonbarnens "respektive" var också med. Julbordet fungerar som ett knytkalas, alla bidrar med något. De sakerna tar vid med oss till julbordet och sen tar vi hem eventuella rester så att inte värdarna ska behöva äta julmat i flera veckor....

Här nedanför bjuds det på ett smakprov av julbordet...

Philadelphiabomb som äts på bröd eller kex

Räksmousch

Rökt älghjärta (mums..)

 
Skinka så klart!

Diverse kallskuret

Hela julbordet...


Efter mat och bortstädning av disken så kom då äntligen (!) tomten. Dagen var lång för Emmy och Alva som väntade och väntade.....

God Jul!


Mellandagsrea!!

KampanjBanners 12

Bakning!

Här kommer lite bilder på den bakning som hittills blivit av!

Först Dumle-kakor med Noblesse på!

 

Sen lite "Leilas snöiga kakor"!
  

Båda sorterna blev faktiskt väldigt goda. Leilas snöiga kakor blev lite plattare än vad hennes blev, så förmodligen skulle jag haft i lite mera mjöl. Ska nog ta och följa mammas råd i fortsättningen, att alltid grädda en provakaka....

Imorgon blir det nog ischoklad och kanske någon ny kaksort. På agendan står också köttbull-rullning och lite mera skoj.

Tyvärr har "guben" gått och fått ont i ryggen så nu är vi två som går med böjd rygg..... Det är faktiskt länge sedan jag var den piggaste av oss två :-)

Spännande.....

Idag har vi varit och tittat på innebandy. Min brorsson spelar i Dorro IB och han är såååååå duktig! Idag gjorde han 4 mål och 4 assist. Tror att han gjort 23 poäng på de senaste två matcherna, inte illa!

De vann med 10-9 och sista målet gjorde de med två sekunder kvar av matchen, grymt spännande var det!

Bilder från helgens bravader kommer sen, då får ni också se bildbevis på mina bakade "Leilas snöiga kakor". De blev inte lika vackra som hennes, men ack så goda :-)


Lindas jul :-)

Ja, ikväll har vi sett på Leilas jul. Där fick man ännu fler tips till julbordet och julbaket. Mandelmusslor och saffranspannkaka lät lockande. Idag har vi bakat Dumlekakor med Noblesse på toppen, de blev kanongoda!

Jag tror att mamma har såna där formar som man kan göra mandelmussor i... måste nog ta och låna dom :-)

Har ni några tips på goda julkakor eller andra godsaker?

Leila bakar

Ja, ikväll har vi sett Leila bakar och då var det främst de snöiga chokladkakorna som lockade. Imorgon ska det bakas lite och då får vi se vad det blir....... Nu ska vi se ett inspelat CSI-avsnitt.

Ha en bra kväll!

Tack!!

Tack till alla ni som skrev en kommentar när jag bad er! Hoppas att jag inte ska behöva be om kommentarer nästa gång :-D Ett litet ord ibland räcker så långt!

Lämna ett spår....

Snälla du som läser detta, lämna ett spår i form av en kommentar..... allt blir så mycket roligare då!

Helgen i bilder!

 
Tunnbrödsbak på Kullerbacken

Öppet hus och Alva åker fyrhjuling med Tony
     
Bullbak - Vaniljsaffransbullar

Mys-morgonfika i nya nattlinnen på Emmys rum
 
Tillverkning av pepparkakshus och garnering av gårdagens bakade pepparkakor

Alvas julgran. Köptes in idag på Ica eftersom Emmy redan har en likadan... Nu är båda klädda och pryder tjejernas rum. 

Våra två lucior

Lucior i VK


Vilken lördag!

Ja, igår var det en bra dag. Jag hann med mycket mer än jag hade tänkt och det känns bra. Först hade vi mysmorgon allihopa innan Mats for ut i skogen en stund. Då passade jag och tjejerna på att ragga  en sväng. Vi hälsade på svägerskan i Kullerbackens bagarstuga och sen tittade vi in hos min bror som hade öppet hus på sitt företag.

Sen blev det bakning resten av dagen. Först bakade vi pepparkakor tillsammans och sen blev det bullbak för mej själv. Det blev saffransvaniljbullarna som jag bloggat tidigare om. Bakade av en liter så det blev gott om bullar! Goda blev de också :-) Åker ni förbi så får ni komma in och smaka, ha ha.

Idag ska vi göra pepparkakshus och garnera pepparkakorna vi gjorde igår! Myshelg med andra ord!

Härlig tävling!

Ja, här är en tävling som jag verkligen jättegärna är med i. Ida lottar ut ett par egenhändigt stickade jättevackra strumpor! Var med du också!


Bullbak i helgen?

Ja, först inspirerades jag av ett recept från "Lilla tjejligan" och sen ser jag att mitt syskonbarn Sara har bakat samma eller liknande bullar! Ja, nu finns ingen återvändo, de där måste jag prova. Det är nog bara så att det får bli bullbak på lördag.

Ska också försöka hinna med lite köttbullestekning. I vanliga fall brukar min mamma stå för suveränt goda köttbullar till julafton, men nu har hon opererat knät, så jag tänkte bidra med det istället. Fast, jag funderar faktiskt på att hämta ner mamma och sätta henne på en stol i köket, som moraliskt stöd :-)

Sen har jag ju min älskade kille (eller man är det ju förresten) som är 100 gånger bättre på att laga mat än vad jag är ..... det stödet är ju det bästa av allt :-D

Receptet som det lutar åt är detta:

Veras lussebullar med vaniljsocker

1 g (2 pkt) saffran
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
11/2 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
1 ägg till uppvispning
culiness och vanlijsocker till fyllningen
pärlsocker

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Dela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet (mjölk/margarinet).
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg.
Tillsätt det mesta av mjölet.
Rör/knåda tills att degen inte fastnar på dina fingrar, men det skall ändå vara lite kladdigt.
Jäs under bakduk ca 30 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 2 delar.
Kavla ut en deg i taget till ca 0,5 cm tjock stor deg.
Ringla över culiness och bred ut över hela "kakan".
Strö över strösocker och vaniljsocker.
Rulla ihop "kakan" så det blir en lång snabel.
Skär med vass kniv ca 2 cm skivor som lägges på en plåt med bakpapper.
När alla ligger på plåten, skall dom jäsas i ca 30 min.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Luciaföreställning!

Åh, ikväll har vi varit på en mysigt evenemang, luciaförställning för F-3. De var så otroligt duktiga. Det var en föreställning på nästan en hel timme, fullspäckad med vacker sång men även rockiga låtar. Tre barn som spelade på trummor var också med och det var ett härligt inslag till två av låtarna. Sen fanns det naturligtvis solister och barn som läste verser.

Emmy kom in sist tillsammans med resten av förskoleklassens tjejer. De var lucior och tärnor. De andra klasserna sjöng då "Nu kommer en liten lucia", det var jättegulligt!

Sen stod Emmy fram med tre av sina kompisar och höll upp pappersljus medan resten sjön en sång om 1:a ljuset, 2:a ljuset osv. Emmy lyfte ljus nr 2 :-)

Ja, de var otroligt duktiga i alla fall! Allihopa!

Erbjudande från Vi Föräldrar

Personligen är jag ingen fantast av öron på kläder men det kanske är någon av er läsare som har eller ska få en "liten" och gillar det. Om inte annat så kan man ju ta bort öronen :-)

Ett bra erbjudande var det då från Vi Föräldrar!

Bonnier Tidsskrifter

Vill ni ha några bra julrabatter?

Vill ni ha några bra julrabatter?

Lindex - LC0849
25% rabatt på hela ordern

Halens.se - 2915
25% rabatt på hela ordern

H&M.se - 8358
20% rabatt extra på julrea

Julefrid....

Julefrid hos Scandic. Vi har ju rätt nyss besökt Umeå och bott på Hotell Aveny men visst ser det här lockande ut..... Från 590 kr / natt på Scandic, det vore nåt!


Dorotea-vantar

Jag kan inte låta bli :-) Vantar med Doroteas kommunvapen, vilken syn!


Egenhändigt stickade av en Dorotea-tjej om jag förstår det rätt
http://www.sysidan.se/albums/viewpic.htm?ID=36351&set=lp

Gör en egen fotokalender!

Jag har hittat ett kanonbra program för att skapa egna kalendrar!  Det är gratis men man får gärna skriva i hans gästbok eller skänka en trisslott till honom :-)

Här hittar du information om det:
http://kjell.haxx.se/kalender/

Börja med att fylla i alla födelsedagar mm i textrutan på webbsidan. Sen bockar du i att du vill ha med exempelbilder och sen klickar du på Svensk kalender. Spara ner zip-filen till datorn och packa sen upp den till en mapp på datorn.

Dubbelklicka på Excel-filen som ligger i den nedladdade mappen. Följ instruktionerna på skärmen. Får du upp nåt felmeddelande så titta på webbsidan ovan för att se hur det åtgärdas!

Fråga mej annars, jag fick ett felmeddelande som jag lyckades fixa till :-)

Tjäna pengar på din blogg

Har du testat att lägga annonser på din blogg? Det kan faktiskt bli någon krona ibland ifrån dessa företag. Just nu provar jag att ha annonser från dessa företag:

Frossle.com -få 50 kr i registreringsbonus!

Affiliator

Tradedoubler

Double.net

Billiga smycken!

Hos Zylber.com finns det jättemycket fina smycken. Det här smycket köpte jag för ett tag sen och det blev en klar favorit!


Syrran har köpt flera gånger därifrån och det har funkat jättebra. De har också ett antal smycken varje dag där priset faller med en krona per minut. ner till slutpriset 1 kr om ingen annan hinner köpa det innan. Det innebär att om man "slår till" för sent så kan någon annan ha köpt det.

Det här är också rätt roligt tycker jag:


Söndag igen

Ja, så var det söndag igen och andra advent.

Helgerna går otroligt fort och nu längtar vi verkligen efter längre ledighet. Jag har sökt ledigt alla mellandagarna så vi får vara lediga från den 20/12 till den 7/1. Skönt!

Kommer du att vara ledig över jul eller jobbar du?

Igår var vi bjudna till Häggtorp på middag och sen såg vi Stjärnor på Is. Vinnare blev Markus och Johanna men jag tycker att det var två rätt jämbördiga par som var kvar. Jesper och Alexandra var ju också väldigt duktiga! Det var också skoj att få se ispanelen åka, de där mörka killen var ju superduktig!

Någon fler än jag som tycker att Scotts är den självklara vinnaren i Dansbandskampen?

Fläskfilégryta



Den här grytan blev vi bjudna på av svärmor och svärfar. Det här är hennes egenhändigt skrivna recept!

500 - 600 gr fläskfile
1 pkt bacon
10 - 15 cm purjolök
1 - 2 vitlöksklyftor
1 burk ananasringar + spad
1 burk creme fraiche
1 (2) burkar grädde
ca 1 tsk dijonsenap
Kalvfond
soja ev ½ köttbuljongtärn.
Salt
Peppar

Skär filén i lagom stora bitar.
Skär/klipp bacon i bitar
Strimla/skiva purjolök och finhacka vitlök.
Fräs bacon i stekgryta (eller i stekpanna och lägg över i gryta)
Lägg i purjo- o vitlök och låt fräsa med en liten stund.
Bryn filebitarna i matfett och lägg över i grytan. 
Skär ananas i bitar och blanda i.
Häll i hälften av spadet till att börja med.
Smaksätt ev med mera spad sen.
Rör i creme fraiche, grädde, dijonsenap, kalvfond, soja.

Jag brukar röra ut creme fraiche med senapen så går det bättre att blanda.
Låt allt småkoka tills köttet är mört. Det tar nog minst en halv timme eller lite mer.  
Var försiktig med ananasspadet och dijonsenapen till en början.
Jag hällde i allt spad på en gång och såsen blev för syrlig och för tunn så jag fick göra en avredning av vetemjöl och grädde. Det blev nog nästan en hel burk grädde till.

Serveras med t ex spagetti. Vi åt spagetti och det var mums!!

Lördagspyssel!

Idag har jag och tjejerna pysslat lite. Igår kväll gjorde vi gipsfigurer som fått torka över natten och idag har vi målat så att vi såg ut som målarkluddar allihopa :-) Emmy och Alva har också klippt och klistrar julkort, tavlor mm mm. En mysdag alltså :-)

     

Skav i pitabröd, mums!

Igår kväll åt vi god middag, älgskav i pitabröd med grönsaker och olika såser. Till det drack vi ett vin som hette Masi, det var också väldigt gott.
 
  

Vad är din favorit-fredags-middag?

Familjen Elf

Titta på det här :-)

Du har väl inte missat..... det gjorde jag


Halva priset!!



Har ni som är stadsbor och har tillgång till KappAhl uppmärksammat detta? Om inte så vet du det nu :-)

Brandsäker luciakrona :-)



Ha, ha, visst var det här otroligt sött. 55 kronor hos www.kiddoz.se!

Oj, oj, oj Helena

Ja, idag gjorde verkligen Östersundstjejen Helena Jonsson det bra i skidskyttespåren i Östersund. Hennes andra vinst i en världscupstävling och med 40 sekunder före tvåan! Inte illa!

Skidskytte är verkligen en TV-sport, jag tycker att det är jättespännande. Teknik-intresserad som jag då är så blir jag alltid besviken när de inte har grafik på TV:n som visar alla som skjuter på skjutvallen. Att visa en eller två är ju inte så skoj när det kan ligga upp emot 20 stycken samtidigt. Konstigt att inte alla tävlingar kör med den tekniken för att visa på TV....

Ja, ja, duktigt gjort var det av Helena i alla fall!

GRATTIS!

Såg du skidskyttet idag? Ta och skriv en rad nu så att jag får se att ni, mina besökare är skrivkunniga :-)

Nedkrupen i hotellsängen ....

Ja, nu är dagens jobb över och vi har just ätit klart middagen. Det var gräslöksost-cheesecake med rökt lax på i förrätt och ankbröst med blomkålsmos och portvinsmarinerade smålökar. Mums

Nu har jag krupit ner i sängen och passar på att blogga lite. Tänkte se Leilas jul men det fanns inte Tv4+ här på hotellet...

Längtar efter familjen... tur att det bara är en natt....

December är här..

Igår kväll besökte vi svärmor och svärfar och blev bjudna på jättegod mat. En gryta med fläslfile, bacon, purjolök, grädde, creme fraiche, dijon-senap, ananas, ananasspad mm mm. Svärmor har lovat att försöka skriva ner det egenkomponerade receptet så jag kanske återkommer med det senare. Det var då i alla fall det godaste vi ätit på länge! TACK J och E!

Ja, nu har tre dagar av december gått och kalendern är introducerad. Faktiskt så verkar båda tjejerna intresserade av att titta på den. Får väl se hur det artar sej!

Barnens kalender är också igång. De har var sin julstrumpa dit tomten stoppar ner något varje natt. Emmy sa innan hon lade sej ikväll att hon skulle vara vaken så att hon fick se när tomten kom och stoppade ner paketet ;-) mysigt va?

I dag och imorgon är jag i Lycksele för en tvådagarsträff med resten av länets IT-ansvariga. Sitter just nu på hotellrummet och ser skidskytte i väntan på middagen. Det är alltid givande träffar så det känns helt OK, förutom att det alltid är lite tungt att vara hemifrån..

Ska avsluta de två dagarna med en sväng på Dollarstore och spana in lite julsaker :-) Alva skulle behöva några mysiga julgardiner. Hoppas jag hittar något.

Det kan tänkas komma en liten senare bloggrapport härifrån Lapp-Stockholm - Vi hörs!

RSS 2.0