Mera härlig mat....

Tidigare skrev jag om ett recept som jag tror blir jättegott, Köttfärspaj med Västerbottensost. Nu har min syster hittat ännu ett recept som bara måste provas!! Det är Västerbottenslasagne med viltskav och kantareller (www.lantmannen.se)

Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Dela stora svampar i mindre bitar.

2. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs skaven fryst eller lite tinad i omgångar på medelstark värme. Rör om då och då. Ta upp skaven.

3. Lägg i löken och fräs 3-4 min. Tillsätt svampen och fräs ca 5 min. Lägg tillbaka skaven. Häll över grädden och koka ihop. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar.

4. Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Koka upp
under omrörning och koka ca 5 min. Rör ner 2/3 av osten och smaka av med salt och peppar.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut lite av såsen på ett djupt ugnssäkert fat. Varva plattorna i tre lager med fyllningen och ca 2/3 av ostsåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av såsen överst. Strö över resten av osten.

6. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min tills ytan fått vacker färg och lasagnen är lagom mjuk, känn med provsticka.
Du Behöver:
9–12 färska lasagneplattor
fyllning:
1 gul lök
5 dl rensade gula kantareller eller 8 dl
trattkantareller
3 msk smör
2 förpackningar, ca 500 g
fryst viltskav
3 dl vispgrädde
3 msk hackad persilja
salt, peppar
ostsås:
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
2–3 msk smör
3 dl riven västerbottenost
salt, peppar

Köp Rosa Rattar!!



Ahlgrens bilar har i samarbete med Bröstcancerfonden tagit fram Rosa Rattar.

Rosa bandet är en internationell symbol för kampen mot bröstcancer. Det rosa bandet används under oktober måndad för att sätt fokus på bröstcancer, öka medvetenheten och kunskapen om sjukdomen och
samla in pengar till forskning och till stöd för verksamhet för kampen mot bröstcancer.

Ahlgrens bilar Rosa Rattar kommer säljas under oktober månad. 10% av överskottet från försäljningen går till arbetet mot bröstcancer.

Skogens gula guld!

Ja, ikväll har vi tagit rätt på gult guld från skogen.
Ja, vad kan det vara då?
Jo, vi har fått kantareller av min kära syster och svåger och av Elisabeth - TACK!!!

Vi har rensat och förvällt och det blev härligt många påsar i frysen!!
Bilderna nedan är bara en del av allt det härliga!



Satte mej vid datorn en stund för att varva ner och hittade då en tävling där man kan vinna Jamie Olivers kokbok eller härliga kryddor. Den finns hos "I Nadjas kök". Tävlingen har hon i samarbete med Toja Import och Kardemumma Gumma.

Första pris är: Jamie Olivers senaste kokbok “Jamie’s Matrevolution” - signerad av Jamie Oliver själv

Andra pris är: 2 valfria kryddkvarnar ur Jamie’s sortiment

JO-signerad

Nu ska jag ta och sätta mej och vila ryggen lite. Ha en fortsatt bra kväll!!


Köttfärspaj med Västerbottensost

I veckan fick vi rabattkuponger från Coop Nära och då fanns det med ett recept på en Köttfärspaj med Västerbottensost. Den såg såååå smarrig ut så jag måste bjuda er på receptet :-)

Köttfärspaj med Västerbottensost
4-6 portioner
Ugnstemperetur 200 grader

Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smör, kallt, skuret i bitar

Köttfärsfyllning:
300 g köttfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 hackad gul lök
½ dl tomatpuré
2 dl köttbuljong, av tärning
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 msk soja

Äggstanning:
2 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost, gärna Västerbottensost

Dekoration:
2 tomater, i skivor

Gör så här:
Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg i matberedaren eller för hand. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter. Stek köttfärs, lök och vitlök under omrörning. Tillsätt kryddor, tomatpuré, köttbuljong och koka under lock i ca 10-15 minuter. Fyll pajskalet med köttfärsfyllningen, häll över äggstanningen och dekorera med tomatskivor. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Prisvärd postorder!

Vilken kanon-postorderfirma jag hittat. Titta bara på collaget nedan. Jätteprisvärda barnkläder!!  Använd länkarna nedan för att ta dej till sidan och ange sedan koden 93100 så får du 10% extra välkomstrabatt!!

1. Tunika+Tröja+Leggings - 129 kronor

2. 6-pack trosor - 69 kronor

3. Klänning + Leggings - 99 kronor

4. 2-pack tröja - 69 kronor

5. Tröja+Topp+Leggings - 149 kronor


Jag tycker att det är makalöst bra priser!! De har även dam och herrkläder! Hittade just även flera olika förpackningar med strumpbyxor. Eftersom jag har en strumpbyx-tokig tjej så passar det också jättebra :-)




Söndagslugnet

Nu har söndagslugnet lägrat sej över huset. Barnen sover och mannen är ute på älgspaning ;-) Själv har jag satt mej framför TV:n och ser Vad blir det för mat med Per Morberg. Ikväll lagar han Per Morbergs laxtatar, fylld lammbringa, tomatsalsa och saffranspannkaka med salmbärsylt.  (Recept på recept.nu).

Imorgon är det en stor dag för Emmy för då börjar hon första klass! Hon har funderat en del på den här dagen och säkert varit lite nervös... Ska bli spännande att höra imorgon eftermiddag hur dagen har varit!

Om du har lust att vinna vackra Green Gate-muggar, då ska du titta in hos Stjärnor & Champagne - det har jag gjort!


Familjekväll!

$g_ecm->getImageTitle (Igår hade vi en härligt rolig familjekväll. Mats syster och sambo, som bor i England, är på besök i Dorotea. Igår bjöd vi på middag och passade då på att fira en kommande bemärkelsedag! Även Mats bror med sambo och hans mamma och pappa var med så klart. Vi började med en välkomstdrink (Cava, nr 7735 på Systembolaget) som var mycket god och åt Räksnurror. Gästerna tyckte om dem och det gjorde jag också. Det är en väldigt fräsch smak på dem och det beror nog till viss del på att det är rivet citronskal i röran.

Under dagen hade vi förberett potatisgratäng, kantarellsås, sallad och sånt. Till det blev det grillad älgbiff och både rött och vitt vin (Marques de Riscal, nr 6001 på Systembolaget)

Både det mousserande vita vinet (Cava) och det andra vita vinet (Marques de Riscal), som gästerna kom med, var nyheter för mej, men båda var mycket goda!

Framåt natten började vi spela musik, både kända och mindre kända låtar och det slutade vi inte med förrän framåt 03.30-tiden!

Tack alla för en rolig kväll!!

Lördagsmys

Så här har vår Lördagsmorgon varit:



Ett fullständigt löst Melodikryss, kokta ägg, juice, kaffe och mackor! Lördagstidningen är också hämtad och läses just nu!
Ha en trevlig lördag!

När jag ändå är i tävlingstagen och just skickat in Melodikrysset så passar jag på att tävla om en ljuslykta designad av Alvar Aalto, hos Fru Sätterlund!

IMG_3203

Där har jag samtidigt passat på att ge tips på företagsnamn åt henne!

Inte hemma...

Nej, precis, just nu är varken jag eller min man hemma. Jag är i Umeå på jobb och Mats är också borta på jobb. Tjejerna är med min svägerska och min brorsdotter Lova. Imorgon får de vara lediga från fritids/förskola och sova ut med Lova.

Imorgon kväll är jag tillbaka på hemmaplan igen! Idag när jag kom ner tog jag en snabb sväng på stan (1 timme) innan vi började konferensen. På den korta tiden hann jag shoppa en hel del ;-) Tre par strumpbyxor, två T-shirt, ett par tajts och en kjol åt Alva (som hatar byxor.....) och en top+trosa och en T-shirt åt Emmy. Köpte också ett tyg som jag ska sy kuddar av till TV-rummet.

Visst var jag effektiv?

Ikväll åt jag Ceasarsallad på TC och det var kanongott.

Nu sitter jag på hotellrummet och ser TV och äter lite popcorn innan jag ska natta. Har bara sovit ca 5-6 timmar / natt de senaste två nätterna och det tänker jag ta igen inatt :-)

Nu ska jag se på friidrott ett tag!

Paisley hos Cult Design och Green Gate!

Nu har Höstkatalogen kommit hos Cult Design! När jag besökte Umeå förra veckan hade det inte kommit så mycket av nya mönsterserien Paisley men kanske nästa gång! Det blir på onsdag-torsdag den här veckan då jobb väntar...

Här är ett collage från höstkatalogen i alla fall!

´

Det roliga är att Green Gate just kommit med nya härliga produkter. De har också nyligen lanserat ett mönster som heter Paisley, som finns i rött, ljust blått och grönt.

Jag gillar båda Paisley-mönstren!!

Därför tänkte jag passa på att tävla om en grön paisleymönstrad brödburk från butiken FÖRR (http://www.forr.se/).


Klicka för pengar :-)

Ibland, när jag har lite att göra, roar jag mej med att klicka mej fram på sidor där man antingen kan tjäna poäng som går att byta mot saker eller där man kan utföra uppdrag för att tjäna lite pengar ;-)

Nu har jag hittat till en ny sida som heter Woopa. Där kan man tjäna pengar genom att klicka på olika erbjudanden, både de som är gratis och andra som kostar pengar.

Jag tycker att du också ska registrera dej så for vi se om vi kan tjäna lite pengar :-D

Imorgon börjar allvaret igen. Då ska vi kliva upp vid 6-tiden (!) igen efter att ha varit lediga i många veckor..... Vi har sovit minst till klockan 9 varje dag.... Hugaligen. Trots allt så känns det verkligen att vi varit lediga eftersom vi både varit föräldralediga och haft semester och på så sätt förlängt den vanliga 4-veckors semestern, med några veckor till.

Har du börjat jobba efter semestern? Hur var första dagen för dej....?

Kom ihåg, regga dej på Woopa!

Party på gång!

Jajjemen, Emmy är snart redo att fara iväg på party. Klädd enligt bestämmelserna - i pyjamas :-D

Pyjamasparty väntar alltså ikväll för henne. Hon ska vara hos en kompis på party och sen sova över. Den här dagen har hon väntat på hela veckan :-D

Ha en bra lördag!

Att ta vara på vad naturen ger...

..... , det är jag inte så jätteduktig på, men lite sylt bestämde jag mej för att göra i alla fall. Sommarens sista skörd av jordgubbar fick åka ned i kastrullen tillsammans med ett antal liter blåbär och det blev otroligt god sylt! Nu hoppas jag kunna övertala Emmy och Alva att äta den... De kan vara väldigt skeptiska till okända bär och sylter ;-)


Lång dag till ända....

Ja, nu är en lång dag till ända. Vi har varit till Umeå med Emmy och nu sover hon gott i vår säng med EKG-ryggsäcken på sej. Allt har gått bra men det är lite drygt ändå att åka fram och tillbaka för att göra den här proceduren. Vilken tur att vi hann med lite shopping också :-D

Till Emmy köptes det både byxor, tröjor, gympakläder, gympapåse, vattenflaska mm mm och sen blev det någon liten sak till lillasyster som fick vara hemma med moster. Hon har hunnit med en hel del också. Först var hon ute i 2,5 timmar med moster, kusin Anna, mormor och morfar och plockade hallon. Hon hade varit otroligt nöjd och belåten över att vara ute och greja! Roligt att höra!

Nej, nu ska jag ta och varva ner i soffan innan det är sängdags! Tre dagar kvar innan allvaret börjar igen med jobb, skola och förskola....

Hoppas ni alla haft en bra dag!
Kram!

Pysselpaket för bara 35 kronor!!

Det här erbjudandet har då i alla fall jag nappat på!!!

Inga köpkrav efter startpaketet = Endast 35 kronor i kostnad!


Hur gulligt som helst!!

Åh, den här filmen måste ni titta på :-D


Mera lila!

Tittade in på Hemtex webb och ser att även de inspireras av färgen lila. Den här bilden tycker jag var läcker...

Fina prydnadskuddar från Hemtex!

Jag riktigt längtar tills jag får ta fram de lila attiraljerna jag har köpt ;-) Få se om inte jag kör med ett litet höst-tema i orange/brunt först innan jag går över till lila när snön är på väg!

Vinterinspiration

mimou:s hemsida kan man få härlig höstinspiration. De här två bilderna nedan ger mej ytterligare inspiration för TV-rummet. Har en plan att inreda vårt latte/brun-tapetserade TV-rum med purpur-detaljer när vintern kommer.

Purpurlila verkar vara en färg som kommer att vara en populär färg i höst/vinter. Det är en jättesnygg färg tycker jag! Vad tycker du om den färgen och vinterns trend?


Hemma och tar det lugnt

Ja, nu är vi hemma igen efter Umeå-dagarna. Nu ska vi var hemma någon dag innan vi ska dit igen. Den här gången ska Emmy sätta på EKG-ryggsäcken för den återkommande kollen av hjärtat. Hon fortsätter att äta hjärtmedicin morgon och kväll för att förhindra eventuella symtom på hennes hjärtsjukdom. Hon har aldrig haft några känningar utan hon medicineras i förebyggande syfte. Hjärtfelet som hon (och även jag) har heter Långt QT-syndrom (LQT1).

Läste på Hjärt och Lungfondens sida att var tredje svensk har för kort semester för att hjärtat ska hinna återhämta sej. Tur att vi har varit hemma i 8 veckor då ;-) (semester och föräldraledighet). Mitt hjärta måste ha hunnit återhämta sej ordentligt....

Har du någon av de här symptomen så ska du börja tänka dej för..... Dessa är de första stressymptomen:

  • Sover dåligt. Man har svårt att sova eller är oförklarligt trött fast man har sovit tillräckligt.
  • Irriterad. Man är lättirriterad eller rastlös och har svårt att koppla av.
  • Orolig. Man känner olust, oro, rädsla eller ångest.
  • Glömsk. Man har koncentrationssvårigheter eller svårt att komma ihåg saker.
  • Ingen mening. Arbetet eller det man sysselsätter sig med känns meningslöst i största allmänhet.
  • Andningssvårigheter. Man får ibland hjärtklappning eller svårt att andas.
  • Ont i huvudet. Man har huvudvärk eller stela leder.
  • Känslig. Man är överkänslig mot ljud, ljus och starka dofter.
  • Orkar inget. Man känner sig utmattad och orkeslös.
  • Förkyld. Immunförsvaret blir försämrat och man kan ha långvariga förkylningar som inte går över.
  • Deppig. Man är deprimerad.


  • Nej, nu är klockan 10.30 och vår minsta, Alva, har ännu inte stigit upp.... Dax att gå och väcka henne :-D

    Kväll på stan.....

    Ikväll har vi varit ut och "gjort stan" i Umeå ;-)

    Nej, skämt åsido, vi har varit ut och ätit och sen besökt en pub till, Allstars. Mats åt plankstek och jag åt Club Sandwish på Lottas krog och sen drack vi två goda drinkar på Allstars (bland annat en Frozen Daiquiri med passionsfrukt). Nu har vi krypit ner i sängen på hotellet och myser.  Vi pratade nyss med tjejerna och sa godnatt och de hade det kanonbra hos kusin Anna!
     

    Mys på hotellet!

    Nu är vi på plats i Umeå och vi har lämnat tjejerna hos kusinerna Anna och Sara. De ska få husera där tills på Lördag då vi åker hemöver eller mot nya mål :-)

    Vi bor på Hotell Winn och har ett jättemysigt rum. Imorgon blir det Nolia-mässan för hela slanten. Vi hoppas på bra väder för då ska tjejerna gå och bada på Nydala.

    Nej, nu ska jag ta en dusch innan det blir lite shopping och sen middag på någon restaurang!


    Matberedare - billig eller dyr, bra eller dålig?

    Ja, jag funderar fortfarande på en matberedare och har tittat runt lite på vad som finns. De alternativ som finns för mej är dessa:

    OBH Supreme Kitchen Machine - (Pris ca 2190-3000:- enligt prisjakt.nu)
    4-liters degskål

    Kenwood Patissier  (Pris ca 1869-2800:- enligt prisjakt.nu)
    4-liters degskål

    Kitchen Aid Artisan (Pris ca 4500-4995:- enligt prisjakt.nu
    4,83-liters degskål

    Brukar läsa den härliga mat- och bakbloggen I Nadjas kök och där har hon nämnt att hon är jättenöjd med sin Kenwood Patissier.... Sen finns det säkert andra som tycker precis samma sak om OBH- och KitchenAid-modellen också...  Det som kan tala emot Kenwood och OBH-maskinen är att den har mindre degskål än KitchenAid.

    Är det någon av Er läsare som har någon av de här maskinerna? Vad tycker ni i så fall?? Sett något kanonpris på någon av dessa?

    Själv ska jag spana efter dessa på Noliamässan i Umeå. Dit åker vi imorgon bitti och stannar där till Lördag. Tjejerna ska bo hos kusin Anna medans jag och Mats ska lyxa oss på hotell ;-) Skönt att få vara på tu man hand ibland....

    Vinn vackra burkar!

    Hos
     
    kan man vinna dessa vackra

    från House Doctor! Tävlingen pågår till 30/8 då hon drar den vinnare som får vara mycket lycklig!!

    Recept på Västerbottensostpajen!



    Till Vendela: Det vita på tallriken är Creme Fraiche och så stekte vi lite kantareller till!

    Åh, jag har vunnit ett tröstpris!!

    Hos Mysigt hemma har jag vunnit ett tröstpris! En överraskning ska komma på posten, det blir spännande!!


    Dagens middag!

    Idag blev det Västerbottensostpaj och kantareller till middag. Det var mumsigt!

    Utsikter



    Här sitter jag och solar på vår baksida och viftar på tårna ;-) Samtidigt tittar jag på Bergvattensjöns solblanka vatten. Inte helt fel utsikt, va? :-D

    Hantverk!

    Min storasyster håller på med pärlvirkning och hon kom förbi och hälsade på en dag i veckan. Då hade hon gjort ett halsband åt sej själv som var jättefint. Nämnde då jag att jag har ett armband som hon gjort som jag gillar så mycket. Det är armbandet på bilden nedan. Dagen efter (!) kom hon förbi med ett halsband som hon gjort med samma färger! Det kan man snacka om snabbt!!

    Visst är hon duktig!


    RSS 2.0